Arbeidsrecht
Het kan voorkomen dat u als werkgever niet meer tevreden bent met uw werknemer.
Wij staan zowel werkgever als werknemer bij. Om tot een juiste beëindiging van een arbeidsovereenkomst te komen dient voldoende aandacht te worden besteed aan het gehele ontslagtraject. Actuele kennis van het arbeidsrecht is vereist. Wij nemen als advocaat arbeidsrecht dit traject graag uit handen zodat u verder kunt met ondernemen. Ook helpen wij graag met het opstellen van arbeidscontracten.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u de hierboven omschreven werknemer bent. Misschien dreigt ontslag of wilt u zelf wel graag het dienstverband beëindigen of moet er een vaststellingsovereenkomst worden opgesteld of gecontroleerd. Wij kunnen u uitgebreid adviseren en bijstaan. Wij kunnen het gesprek aangaan met uw werkgever en, indien nodig, u bijstaan in procedures bij de rechtbank.
Wij helpen u o.a. bij:
- Het opstellen en/of beoordelen van een vaststellingsovereenkomst;
- Het opstellen van een arbeidsovereenkomst;
- Ontslag op staande voet;
- Ontslag om bedrijfseconomische redenen;
- Arbeidsconflicten.
Bekijk hieronder de uitgebreide informatie over deze onderwerpen.
Vaststellingsovereenkomst
Een van de mogelijkheden om tot een einde van een arbeidsovereenkomst te komen is door het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk dat alle afspraken goed worden vastgelegd. Denk hierbij aan al dan niet uitbetalen van vakantiedagen, vrijstelling van werk, de opzegtermijn en een eventuele ontslagvergoeding. Wij kunnen zowel de werkgever als de werknemer bijstaan bij het opstellen, controleren en adviseren bij een vaststellingsovereenkomst.
Het opstellen van een arbeidsovereenkomst
De wet bepaalt dat er ook zonder getekende arbeidsovereenkomst sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst, met alle juridische gevolgen van dien. Daarvoor moet voldaan zijn aan drie elementen:
- werkgever en werknemer hebben afgesproken dat er een zekere tijd arbeid wordt verricht;
- de werkgever heeft zich verbonden daarvoor loon te betalen;
- de arbeid wordt persoonlijk verricht in dienst van de werkgever.
Het is belangrijk alle overeenkomen afspraken vast te leggen in een arbeidsovereenkomst. Er kunnen zich namelijk bewijsproblemen voordoen als niet alles is vastgelegd. Een voorbeeld hiervan is het overeenkomen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Indien dit niet is vastgelegd en de werknemer ontkent dat de overeenkomst is aangegaan voor onbepaalde tijd, zou dit kunnen resulteren in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Wij hebben u bij het opstellen en up to date houden van een duidelijke en complete arbeidsovereenkomst.
Ontslag op staande voet
Bent u op staande voet ontslagen, neem dan direct contact op. Vaak voldoet het ontslag op staande voet niet aan alle vereisten. Zo is het ontslag vaak niet onverwijld gegeven. Na het incident of de verwijtbare gedraging van de werknemer moet namelijk direct worden overgegaan tot ontslag op staande voet. Ook is er niet altijd sprake van een dringende reden (bijvoorbeeld diefstal of mishandeling).
Twijfelt u als werkgever of u iemand op staande voet kunt ontslaan? Dank kan een advocaat ontslagrecht u helpen. Neem ook in dit geval direct contact met ons op.
Ontslag om bedrijfseconomische redenen
Ontslag op grond van bedrijfseconomische reden houdt in dat sprake is van ontslag, omdat het bedrijf bijvoorbeeld verlies lijdt, gaat verhuizen, of wordt beëindigd. Er zitten (vanuit het ontslagrecht) voorwaarden aan ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen. Er mag niet willekeurig gekozen worden welke werknemer wordt ontslagen. Zo kan het zijn dat het afspiegelingsbeginsel dient te worden toegepast (last in, first out) en dient er te worden gekeken of de werknemer niet kan worden herplaatst. Wij staan u graag bij gedurende dit traject.
Arbeidsconflicten
Soms is er sprake van een arbeidsconflict, maar willen partijen nog wel met elkaar verder. Een arbeidsconflict hoeft ten slotte niet altijd tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te leiden. Door goede afspraken te maken en dingen uit te spreken kan een beëindiging mogelijk worden voorkomen. Neemt contact op, zodat wij kunnen helpen bij het komen tot voor beide partijen acceptabele afspraken.
Contact
Laat je vaststellingsovereenkomst controleren
Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst (VSO), ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, is een overeenkomst tussen...
Werknemer heeft zelf ontslag genomen, wat nu?
Werknemer heeft zelf ontslag genomen, wat nu? Iedereen zegt weleens dingen uit emotie. Dingen die je eigenlijk niet meent en die je, als je zou...
Veranderingen in het arbeidsrecht per 1-1-2020
Veranderingen in het arbeidsrecht Sinds 1 januari 2020 is er een hoop veranderd op het gebied van arbeidsrecht. Op deze datum is namelijk de Wet...