We zien altijd een stijging van het aantal echtscheidingen na de kerstperiode en de zomervakantie. Quality time zonder de stress van ons drukke dagelijkse bestaan, is soms net wat in een relatie nodig is om elkaar weer te vinden. Maar voor anderen komen sluimerende ruzies en irritaties juist aan de oppervlakte als niet meer kan worden uitgeweken naar werk, sport ed. Ook nu Corona ons in zijn greep heeft, zijn we meer op elkaar aangewezen. Vluchten kan niet meer. Als we dicht op elkaar zitten, wordt de onderlinge afstand ineens akelig zichtbaar.

 Wat kan je doen als het niet meer gaat onder één dak?

In de ideale situatie lukt het jou en je ex-partner om samen afspraken te maken over de gevolgen van het verbreken van jullie relatie. Eventueel kan een mediator daarbij helpen. Een veel gebruikt alternatief is dat je een eigen advocaat inschakelt en jouw ex-partner eventueel ook. Afhankelijkheid van hoe ver jullie uit elkaar liggen, kunnen de advocaten met elkaar in overleg treden. Bijvoorbeeld in een vier-gesprek: een gesprek waarbij beide ex-partners en beide advocaten aanwezig zijn, eventueel via Skype, maar ook telefonisch of schriftelijk kan natuurlijk. Een eigen advocaat voelt soms gewoon fijner. Het werkt sowieso vaak beter om een deskundig iemand in te schakelen als ex-partners ongelijk aan elkaar zijn. Als de ene bijvoorbeeld veel beter voor zichzelf kan opkomen dan de ander of als zij te verschillend over bepaalde onderwerpen denken.

Lukt overleg niet of heb je behoefte aan een tijdelijke maatregel om de rust te herstellen, zodat daarna kan worden bezien in hoeverre er ruimte is voor overleg. In dat geval kan een procedure bij de rechtbank worden gestart.

Ondanks dat ook de rechtbanken dicht zijn, betekent dit niet dat de procedures stilliggen. Schriftelijk gaat alles door, maar ook zittingen in spoedprocedures, bijvoorbeeld over wie er voorlopig in de woning mag verblijven, vinden vooralsnog gewoon plaats.

Het verzoekschrift tot echtscheiding kan worden ingediend. In geval van spoed, als het niet meer gaat onder één dak, is het mogelijk om naast of vooruitlopend op die procedure een verzoek tot voorlopige voorzieningen te doen. In zo’n spoedprocedure kan alvast een tijdelijke beslissing worden gevraagd wat betreft:

  • Wie in de woning mag wonen;
  • Waar de kinderen wonen;
  • Hoe de zorgregeling is;
  • Hoeveel kinder- of partneralimentatie moet worden betaald;

Ben je niet gehuwd, maar woon je samen? Dan kun je vergelijkbare verzoeken bij de rechtbank indienen in een kortgedingprocedure.

Overigens, het starten van een procedure betekent niet dat daardoor de weg naar overleg is doorgesneden. Als er ruimte is voor overleg, zullen familierechtadvocaten daar altijd gebruik van maken.

 

Kortom, Corona houdt ons in zijn greep, maar over jouw relatie beslis je nog steeds zelf.